Nye regler for skurvogne

Fra 1. juli 2021 træder nye regler om indretning af mandskabsvogne og lignende i kraft. Skurvogne produceret efter denne dato skal have et baderum bag en dør, der skal kunne låses. Derudover skal de også udstyres med et tørreskab. Dette er vedtaget af beskæftigelsesministeren i samarbejde med 3F og Dansk Byggeri.

Ny mandskabsvogn ved byggeplads

Overordnet for de nye mandskabsvogne

Efter en lang arbejdsdag som håndværker har du hidtil taget bad bag et forhæng. Det skal være slut nu. Kravene til mandskabsvogne bliver nemlig ændret fra den 1. juli 2021. Herefter bliver det lovpligtigt, at nye mandskabsvogne bliver udstyret med en dør ind til bad og omklædning, så der kan aflåses, når man tager et bad.

Initiativet kommer efter, at mureren, Mette Schak Dahlmann, satte fokus på manglende privatliv og komfort ved de traditionelle mandskabsvogne.

Derudover skal der ifølge de nye regler også stilles et tørreskab til rådighed, så der er mulighed for at tørre vådt arbejdstøj.

Overblik over de nye regler

  • Brusebadet skal have et forrum med aflåselig dør, siddeplads og mulighed for ophængning eller aflægning af rent og beskidt tøj.
  • Der skal være indvendig adgang i skurvognen fra omklædningsrum til vaske- og brusefaciliteter.
  • Arbejdstøj skal kunne tørres i et tørreskab i skurvognen.
  • De ovenstående regler gælder kun for skurvogne, der er produceret den 1. juli 2021 eller senere.
  • Reglerne gælder ikke for miljøvogne.
Ny mandskabsvogn med separat bad

Forbedrede arbejdsvilkår

De nye tiltag gavner ikke blot kvinder i byggebranchen. Det er vigtige skridt i forhold til at forbedre arbejdsmiljøet for alle og imødekomme de større krav til faciliteter og komfort, som samfundet og medarbejdere stiller.

Med et separat baderum bliver det mere privat at gå i bad på byggepladserne. Har man hidtil følt ubehag ved at tilsidesætte privatlivet og måske derfor valgt at skiftes til at bruge skurvognen eller bade hjemme, kan man nu se frem til at kunne bade uforstyrret bag en aflåst dør.

Den nye indretning betyder også, at det er lettere at holde badet fri for udefra kommende støv og snavs. Samtidig undgår man, at fugten fra badet forplanter sig i resten af skurvognen, da baderummet har egen ventilation.

Ny mandskabsvogn med separat bad og toilet

En tiltrængt opdatering

”Ser vi på udviklingen i samfundet, har vi gennem årene set store forbedringer på hygiejne og komfort indenfor festivalbranchen, men stort set ingen forandring, når det kommer til byggebranchen”, udtaler Dennis Stjerne, der er adm. direktør hos Scanvogn A/S, som har produceret skurvogne og toiletvogne siden 1995.

”Da vi for to år siden blev kontaktet af Mette Schak Dahlmann om at bygge en tidssvarende mandskabsvogn, var vi ikke i tvivl om, at dette ville gavne byggebranchen på længere sigt. Selvom de nye regler først gælder for skurvogne, der bliver produceret efter 1. juli i år, har vi allerede siden sidste sommer set en voksende efterspørgsel på de nye mandskabsvogne. Det ser vi som et tegn på, at de nye ændringer giver vores kunder en bedre oplevelse, da køb indenfor byggebranchen typisk er præget af egne eller andres erfaringer.”

”Vi tror, at dette bliver et stort plus specielt for de kommende generationer af håndværkere. Færre og færre unge vælger at uddanne sig som håndværker. Vi hører ofte fra vores kunder, at de har svært ved at finde kvalificerede faglærte medarbejdere. Vi håber, at vi ved at producere skurvogne med bedre faciliteter og komfort, kan bidrage positivt til byggebranchen.”